Ozon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ozon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ozon Nedir?

Normalde soluduğumuz 2 atomlu oksijenden farklı olarak ozon, üç atomlu oksijen halkasıdır. Etrafımızdaki oksijen, atmosferin üst tabakasına çıktığında ve güneşin ultraviyole ışınına maruz bırakıldığında, oksijen doğal olarak ozona dönüşür. Tamamen oksijenden oluştuğu için ozon bazen aktif oksijen olarak da adlandırılır.

Ozon dünyadaki ikinci en kuvvetli sterilanttır. Görevi bakteri, virüs ve kokuları yok etmektir. Ozon havadan daha ağır olduğu için doğal olarak yeryüzüne geri iner. Havamızı ve suyumuzu doğal olarak temizleyen ozondur.

Gök gürültülü fırtınalarda şimşek çaktığında doğal olarak ozon açığa çıkar.

Bir fırtına sonucu ozonun doğal oluşumunu temiz bir yağmur kokusu olarak fark ederiz. Ozon soluduğumuz havayı temizlemenin en doğal yoludur.

Ozon Gazının Diğer Dezenfektanlara Göre Avantajları Nelerdir?

Ozon, oksidasyon gücü çok yüksek olan bir gaz ve bilinen en kuvvetli dezenfektandır. Yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun bakterilerin tahribatında tam etkin bir rol oynamasına sebep olur.
Ozon gazının dezenfeksiyon etkisi, aynı şartlar altında klorunkinden 3125 defa daha fazladır. Spor, kist ve virüslere karşı klordan daha etkilidir.

Ayrıca ozon, havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla elde edildiği için kararsız yapısı nedeniyle dezenfeksiyon görevini tamamladıktan sonra daima hammaddesi olan oksijene dönüşür. Ozon gazının dezenfeksiyon sonrasında artık ve kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu, özellikle gıda sanayiinde kullanımını, diğer dezenfektanlara göre avantajlı kılmaktadır.

Ozon Gazı Kimyasal Bir Dezenfektan mıdır?

Hayır değildir. Ozon gazı soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir. Hammaddesi oksijen olan ozon gazı, doğal tek dezenfektandır.

Ozon Gazı İnsan Sağlığına Zararlı mıdır?

"Mesleki Güvenlik ve Sağlık Dairesi Merkezi (Occupational Safety and Health Agency,OSHA) kapalı bir mekanda bulunmasına izin verilen maksimum ozon miktarını 0,1 ppm 8 saat olarak belirlemiştir. "

Ozon gazı, soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir. Kararsız yapısı nedeniyle görevini tamamladıktan sonra tekrar hammaddesi olan oksijene dönüşür. Kalıntı bırakmayan doğal bir dezenfektan oluşu nedeniyle insan sağlığına zararlı değildir.

Ozon Gazının Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Suların dezenfeksiyonunda
  • Gıda endüstrisinde
  • Soğuk hava depolarında
  • Koku gidermede
  • Yüzme havuzlarında
  • Renk gidermede
  • Atık su arıtımında
  • Nitrit amonyak gidermede
  • Demir mangan gidermede
  • Pestisit gidermede
  • Yaşanan ortam havasının dezenfeksiyonu

Ozon Gazının İşletme Maliyeti Yüksek midir?

Hayır değildir. Ozonun diğer dezenfektanlara nazaran işletme maliyeti yok denecek kadar azdır. Ozon jeneratöründen 1 gram ozon elde etmek için 20-25 W elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. 1 gr ozon, 1m3 suda bulunan mikroorganizmaların tamamını ortalama 5 dakika içinde öldürür.

Ozon Suda Tat ya da Koku Bırakır mı?

Hayır bırakmaz. Çünkü ozon, dozajına bağlı olarak yarılanma ömrünü kısa sürede tamamlar ve kalıntı bırakmadan hammaddesi olan oksijene dönüşerek kokusu ve tadıyla birlikte kaybolur.

Ozon Gazı, Dezenfeksiyon
Dışında Başka Amaçlarla da Kullanılabilir mi?

Ozon gazı, dezenfeksiyon dışında başka birçok amaçla kullanılmaktadır:

Özellikle su şişeleme tesislerinde ve gıda endüstrisinde kullanılan işletme sularının demir ve mangan arıtımında, sularda bazı bakteriyolojik faaliyetler sonucu bulunabilen amonyak ve nitritin giderilmesinde, ozon ticari olarak kullanılmaktadır. Ozon gazı, süt ve süt ürünleri işletmeleri, ilaç fabrikaları, yağ ve kimyasal madde üreten tesislerde ve sularda istenmeyen kokuların giderilmesinde kullanılır. Ayrıca evcil hayvan beslenen evlerde, işyerlerinde, kahvehane ve gece kulüplerinde de ortam havasındaki istenmeyen kokuların giderilmesinde ozon gazı kullanılmaktadır.

Ozon gazı, tarımsal ilaç kalıntılarının giderilmesi amacıyla, gıda sanayiinde ve içme sularının arıtılmasında kullanılmaktadır.

Gıda endüstrisinde ozon, dezenfeksiyon dışında gıdaların renginin düzeltilmesi amacıyla da kullanılmaktadır.

Bunların yanı sıra atık su arıtımında, genellikle ilk kimyasal arıtım ile biyolojik arıtım arasında kullanılan ozonlama; atık suların yönetmeliklerle belirlenmiş şartlara ulaşmasında ve tekrar kullanım için geri kazanılmasında önemli rol oynar.

İletişim Formu

Lütfen formu eksiksiz doldurunuz.

İletişim Bilgilerimiz

NARLIBAHÇE D.GIDA ARITMA ve OZON TEKNOLOJİLERİ SAN. TİC. A.Ş.

Adres: Akdeniz Sanayi Sit. 5051 Sok. No:9 Antalya/ TÜRKİYE

Tel: +90 242 221 01 20

E-mail: narlibahce@ozonoks.com.tr